čtvrtek 9. dubna 2015

Klädbytardagen a Earth hours aneb Recyklace trochu jinak

    Jedna z věcí, která se mi líbila na příležitosti strávit jeden rok jako dobrovolník v Sundsvall, byla možnost podílet se na organizování nejrůznějších eventů. V rámci aktivit zaměřených na Hodinu země/ Earth hour, která připadla na 28. března, jsem tak konečně měla šanci přijít se svou vlastní miniakcičkou. 


    Po celý den probíhaly pod střechou Kultur Magasinet nejrůznější workshopy a aktivity věnované životnímu prostředí, udržitelnému rozvoji či recyklaci. Objevila se tedy otázka, jak by jsme se mohli zapojit i my z Unga Magasinet. Nakonec nám do tématu hezky seděl výměnný bazar se secondhandovou módní přehlídkou a recy-workshopem. 

      Ke spolupráci na módní přehlídce jsme oslovili místní second hand, vintage shop a oděvní "knihovnu" v jednom - Teko Cirkeln. Sekáče mám obecně docela ráda, ale koncept Teko Cirkeln mě vážně dostal. Nejen, že si tam sice obnošené, leč mnohdy značně originální kousky můžete zakoupit, ale vy si je můžete i půjčit, třeba na měsíc, a pak až vás omrzí je zase hezky vrátit a zkusit něco jiného.  Už žádné přecpané skříně. Není to fajn? 

 Jedním z nejobtížnějších úkolů se ukázalo hledání modelů a modelek. Mládežníci se zdráhali, nakonec se však podvolili mírnému tlaku a příslibu neomezené spotřeby kávy, oběda zdarma a dalších drobných úplatků. Troufám si říct, že nelitovali. Sice s námi kvůli 10 minutové show museli strávit celý den (ano, měli jsme i profi stylisty a ono to vážně trvá - nalíčit, učesat, připravit..), ale bylo znát, že si to užívají. Nálada byla parádní a až na malou nehodu s děravými kalhotami proběhlo vše na velkou jedničku s hvězdičkou!

     Klädbytardag sám o sobě mě mile překvapil. Ze začátku jsem se vážně bála, že nebudeme mít co vyměňovat. Obavy se však naštěstí ukázaly liché. Za prvé jsme pro začátek dostali obrovský pytel oblečení z jiné akce a za druhé - lidé měly prostě zájem. Hromady oblečení nám úspěšně zaplnily výstavní prostor kavárny. Nakonec jsme museli trošičku poupravit koncept, protože se občas stalo, že dorazil někdo, kdo o události nevěděl a neměl tedy nic ke směnění, začali jsme tedy za symbolické částky oblečení i prodávat, což bylo možné hlavně díky již zmíněnému obrpytly, který nám zaručil, že nenastane situace, kdy na někoho nezbude. 

Bjäran
     Co dodat. Akce se vážně povedla. Skvělá atmosféra, fajn program a k tomu ještě na závěr perfektní večerní koncert při svíčkách. Musím říct, že švédská folková muzika v podání kapely Bjäran, se mi dostala hluboko pod kůži. Housle, klarinet, bubny a baskytara - moderní podání lidové klasiky rozpohybovalo celý sál. Tajemné, dojemné, upřímné - jako celé Švédsko.




Žádné komentáře:

Okomentovat