sobota 21. února 2015

Švédsko, mládí a demokracie

Včera jsme se (já a můj španělský dobrovolnický kolega) zúčastnili pracovního veletrhu ve městě Skellefteå (které samozřejmě neleží jen 40 minut od Sundsvall, jak jsem se mylně domnívala, ale pěkných 40 mil - cca 400 km). Byli jsme pozváni, aby jsme prostřednictvím  dvou krátkých prezentací seznámili místní veřejnost s programem EVS, o což jsme se samozřejmě rádi pokusili a snad i s nějakým úspěchem.
Kromě cenné zkušenosti jsme si však ze Skellefteå odvezli i vítanou inspiraci. Čím více se setkávám se švédskou mládeží, tím více si všímám i toho jak je aktivní. Mladí Švédi se nebojí diskuze a zajímají se o to, co se děje kolem nich. Nebojí se ptát, aktivně formulují otázky okolo společenských problémů a zároveň se snaží získat na ně odpovědi. V rámci jednotlivých měst a obcí ve Švédsku často existují oddělení zaměřená na "mladou demokracii". Tato oddělení  pak pomáhají mladým lidem podílet se na veřejné diskuzi a zároveň jim dávají možnost ji alespoň částečně ovlivňovat a formovat. Skrze nejrůznější workshopy, projekty či přímá setkání s politiky, mládež nachází výzvy, chuť jim čelit, ale zároveň i motivaci podílet se na něčem, co má smysl a zároveň i hodnotu nejen pro jejich budoucnost, ale též pro budoucnost celé municipality.
Ale nakonec .. kdo ví, možná se jen pohybuji ve společnosti mladých lidí, kteří jsou svou aktivitou nadprůměrem dokonce i ve švédských tabulkách. I kdyby tomu tak však bylo, nevadí. Inspiraci přeci člověk může nabrat kdekoliv, třeba i jen ze svých mylně nabytých domněnek:)




Žádné komentáře:

Okomentovat